1126

10 важливих команд Git для прискорення розробки

Git – це система управління версіями, яка допомагає спільно працювати над проєктом та відстежувати будь-які зміни у кодовій базі. Добре знаючи Git-команди ви зможете значно підвищити продуктивність своєї роботи та прискорити реалізацію проєкту.

У цій статті команда SpaceLAB зібрала 10 найважливіших прийомів, які ми використовуємо у своїй повсякденній роботі. Впевнені, що вам вони теж будуть корисними.

Псевдоніми Git

Використовуючи псевдоніми, ви зможете не тільки заощадити час, але також спростите для себе запам'ятовування складних Git-команд. По суті, цей прийом дозволяє скоротити команди та налаштувати їх відповідно до своїх власних уподобань.

Для призначення псевдоніма використовується команда git config:

ray-so-export 1

 

А тепер розглянемо практичний приклад, щоби зрозуміти, як це працює на практиці. Допустимо, вам потрібно створити псевдонім для git status. У такому разі запускаємо таку команду:

ray-so-export (1)2

Після цього ви можете використовувати замість git status скорочену команду git st та працювати швидше.

Фільтрування логів Git

У великих проєктах з великою кількістю команд команда git log стає не дуже зручною. Набагато простіше фільтрувати логи за певними критеріями. Для цього використовуйте такі параметри:

  • --grep=<pattern>: фільтрація за потрібним шаблоном.
  • --author=<author>: фільтрація на ім'я автора або електронною поштою.
  • --since=<date> та --until=<date>: фільтрація по заданому діапазону дат.

Як приклад розглянемо ситуацію, коли вам потрібно відобразити всі commit конкретного автора. Для цього потрібно використати таку команду:

ray-so-export 2

 

Інтерактивне розміщення

Прийом буде корисним у ситуаціях, коли вам потрібно записати в репозиторій Git не весь файл, а лише частини змін, які були додані. Наприклад, це може стати в нагоді, якщо ви створили кілька змін, але хочете закомітити їх окремо. Для цього використовується така команда:

ray-so-export 9

В результаті Git відобразить дії у файлі, а ви зможете вирішити, залишати зміни чи ні.

Збереження змін

Бувають ситуації, коли в робочому каталозі залишаються не внесені до репозиторія зміни, а вам потрібно переключити гілки і терміново виконати інше завдання. У такому разі ви можете використовувати команду git stash для тимчасового збереження та внесені коригування не будуть додані до комміту.

Щоб повернутись до редагування файлу, запустіть команду: ray-so-export 10

Параметри порівняння Git

Git diff - це досить популярна команда, яка використовується для перегляду змін між коммітами, робочим каталогом та staging area. Але є опції, які роблять її ще зручнішою:

  • --staged або --cached: відображає зміни між областю підготовлених файлів та останнім комітом.
  • --name-only: показує лише назви змінених файлів.
  • --stat: відображає зведення змін, у тому числі кількість доданих чи віддалених рядків.

Git Reflog

Якщо ви раптом втратили комміт або хочете скасувати випадково внесені зміни, порятунком стане команда reflog. Вона показує журнал всіх дій, які виконувались у вашому репозиторії, у тому числі перемикання між різними гілками та переміщення файлів. Щоб переглянути журнал, просто введіть:

git reflog

Коли commit, який потрібно відновити, буде знайдено, ви також можете скористатися командами git checkout або git branch для створення нової гілки у вибраному коміті.

Git Cherry-pick

Git надає розробникам максимально широкі можливості для керування версіями кодової бази. Наприклад, за допомогою команди git cherry-pick ви можете вибрати коміт в одній гілці та застосувати його до іншої.

Щоб вибрати коміт, використовуйте команду:

ray-so-export 4

При цьому поле <commit_hash> потрібно замінити на хеш коміту, який буде використано.

Говорячи простими словами, використовуючи такий прийом, можна вибірково об'єднувати комміти в різних гілках, що буває вкрай зручно при спільній роботі над проєктом.

Git Remote Prune

Під час реалізації командного проєкту локальний репозиторій Git поступово нагромаджується застарілими гілками віддаленого відстеження. В результаті таке «сміття» часто стає причиною плутанини і помітно уповільнює роботу.

Щоб його позбутися ви можете скористатися спеціальною командою:

ray-so-export 5

При цьому поле <remote_name> замініть на назву гілки, яку потрібно видалити.

Git Clean

Це ще одна команда для очищення робочого простору в Git, що дозволяє видалити файли, що не відстежуються, з робочого каталогу. З її допомогою ви зможете організувати більш ефективне середовище розробки та переконайтеся, що в репозиторії знаходиться лише потрібний вміст.

Для запуску команди видалення файлів, що не відстежуються, запустіть команду:

ray-so-export 6

 

Також ви можете видалити каталоги, що не відслідковуються. Для цього необхідно просто додати опцію -d.

На практиці це буде виглядати так:  

ray-so-export 7

 

Git Show

Дуже корисна команда, яка показує вичерпні відомості про конкретний коментар, у тому числі внесені зміни та commit message.

Для її запуску пропишіть:  git show <commit_hash>

У полі <commit_hash> потрібно вказати хеш потрібного комміту.

Висновок

Система керування версіями Git дає розробникам безліч інструментів для гнучкого та ефективного керування кодовою базою.

Усі 10 команд, про які ми говорили в цій статті - лише мала частина можливостей Git, але добре ними володіючи ви зможете оптимізувати свою роботу і помітно підвищите продуктивність.