1670

12 корисних книг з управління проєктами

Project Manager завжди в центрі подій, і коли довкола тебе цілий ураган процесів, викроїти час на читання досить складно. Але якщо все-таки вдасться знайти вільну хвилину, радимо прочитати одну з цих 12 книг. Вони розраховані на менеджерів-новачків та допоможуть більш ефективно керувати проєктами.

 

1. «Людський фактор. Успішні проєкти та команди». Том Демарко та Тімоті Лістер

Демарко та Лістер — не теоретики, а практики. Вони керують компанією The Atlantic Systems Guild, яка займається консультуванням організацій, які створюють великі програмні мережі.

На думку авторів, більшість проблем проєктів не залежить від технічних чинників. Вся річ — у людях та стосунках між ними. У цій книзі вони дають практичні поради щодо усунення соціальних проблем у команді, і перше, що вам належить зробити на цьому шляху – усвідомити, що помилки – це не просто нормально, а навіть добре.

2. «Scrum. Революційний метод управління проєктами». Джефф Сазерленд

Scrum – це методологія розробки програмного забезпечення, яка не потребує додаткового представлення, а Джефф Сазерленд – один із її творців. У цій книзі він докладно розповідає, як з'явилася Scrum, які переваги вона дає, а також наводить практичні приклади використання у великих корпораціях і навіть у ФБР.

 

book deadline

 

book scrum

 

3. «Deadline». Том ДеМарко

Книга з нетиповою подачею для своєї категорії, написана у стилі роману. У ній вам доведеться познайомитися з менеджером на прізвище Топкінс, який опинився у вигаданій пост-соціалістичній республіці Моровія, де був призначений керувати розробкою проєктів.

Головний герой розбирає кейси і змушений навчатися не лише на своїх, а й на чужих помилках.

4. «Принципи». Рей Даліо

Автор книги — один із найвпливовіших і найбагатших людей світу, founder інвестиційної організації Bridgewater Associates. За його словами, досягти успіху в житті йому допомогли принципи — саме вони допомагали йому зрозуміти, що є істиною і як чинити.

У цій книзі він розповів про правила, якими сам керується у своєму житті та роботі. Ось деякі з них:

  • Знати, коли потрібно відмовитись від своєї думки.
  • Збирати навколо себе розумних людей, які не згодні з тобою, і намагатися зрозуміти їхню логіку.
  • Працювати з ризиками так, щоб зберігати переваги та знижувати недоліки.
  • Сформулювати, перевірити та систематизувати принципи, які не залежатимуть від часу.
book kanban

 

 

 

book principles

 

 

5. «Канбан: альтернативний шлях в Agile». Девід Андерсон

Девід Андерсон – це перша людина, яка використовувала метод Kanban у розробці програмного забезпечення. За його словами, цей фреймворк робить проблеми, що впливають на продуктивність команди, наочними, і змушує зосередитись на їх усуненні.

У своїй книзі Андерсон розповідає про те, як правильно впровадити метод Kanban у будь-якій команді, щоб він працював максимально ефективно.

6. «Управління проєктом на одній сторінці». Кларк Кемпбелл

Автор докладно розповідає про технологію One-page, яка допоможе вмістити звіт про реалізацію проєкту та Статут лише на одному аркуші паперу. Навчившись використовувати такий підхід у своїй роботі, ви зможете позбавитися громіздких документів, а значить — заощадите величезну кількість часу і почнете управляти проєктами ефективніше.

 

7. «Як пасти котів». Ханк Рейнвотер

Іноді менеджеру проєктів складно знайти підхід до розробників, і якщо ви зіткнулися з такою проблемою, ця книга якраз для вас. У ній автор розповідає про різні «породи» програмістів, і як знайти «ключ» до кожного з них.

До речі, Ханк Рейнвотер сам є розробником та керівником з багаторічним стажем, тому в книзі ви познайомитеся не просто з його думкою, а отримаєте практичні поради, що базуються на особистому досвіді автора.

 

book how to herd cats

8. «Чому вони не працюють». Сьюзен Фаулер

Сьюзен Фаулер - автор досліджень та експерт у галузі мотивації. У своїй книзі вона розповідає, чому гроші мотивують не всіх і як навчитися по-справжньому розуміти своїх співробітників, щоб підвищити їхню продуктивність.

 

book motivating

 

9. «Гнучке керування IT-проєктами. Посібник для справжніх самураїв». Джонатан Расмуссон

У цій книзі автор обійшовся без зайвої теорії та зосередився на практиці. Ви познайомитеся з перевіреними методами з управління проєктами, поринете в невигадану історію і навіть зможете прокачати свої скіли за допомогою прикладних вправ-посібників.

До речі, Расмуссон славиться своїм почуттям гумору, тому від прочитання ви отримаєте не лише користь, а й насолоду.

10. «Переговори. Секретні методики спецслужб». Річард Грем

Незважаючи на те, що менеджерам проєктів не доводиться спілкуватися зі злочинцями, деякі психологічні техніки, про які пише Грем, можуть бути дуже доречними. Книга допоможе вам розвинути переговорні навички та навчитися знаходити підхід до будь-якої людини. За словами автора, це не складно. Достатньо потрапити на одну хвилю із співрозмовником, залишаючись при цьому вірним власним ідеалам. Це допоможе виявити та використовувати чужі слабкості у своїх цілях.

 

11. «Корпорація геніїв. Як керувати командою творчих людей». Ед Кетмелл

Кетмелл – це один із фаундерів Pixar Animation Studios, президент корпорацій Pixar Animation та Disney Animation. Більшість свого життя він працював з творчими людьми і точно знає, як вибудовувати ефективні робочі відносини в такому середовищі.

У цій книзі ви дізнаєтеся, як досягти проривів своїх співробітників і познайомитеся з практичними порадами щодо організації їх праці.

books creativity

 

12. «Домовитися можна про все!». Гевін Кеннеді

Ще одна книга, яка допоможе вам правильно та ефективно вибудовувати комунікацію. Автор класифікує моделі можливої поведінки співрозмовників, виділяє чотири основні типи та пояснює, як з ними працювати, щоб досягти успіху.

Завершення

Книги – це чудове джерело знань. Тому навіть незважаючи на завантаження протягом дня, постарайтеся приділяти читання хоча б кілька хвилин на день. А для тих, хто хоче освоїти методологію управління проєктами та відточити свої навички на практиці, ми розробили спеціальний курс PM. На ньому ви зможете повністю зануритись у нову спеціальність та отримаєте можливість побудувати успішну кар'єру у сфері IT. Підписуйтесь на наш блог, щоб не пропустити новий набір до груп.