1750

ChatGPT для UI/UX-дизайнерів: які завдання вирішує штучний інтелект

Штучний інтелект

ChatGPT був створений компанією OpenAI та продовжує підкорювати ринок IT. Сьогодні він може підтримати практично будь-який діалог, писати статті, вірші та навіть скрипти різними мовами програмування. Більше того, якщо користувач з ним не згоден, ChatGPT може з ним навіть посперечатися, відстоюючи свою думку.

Після кількох годин вивчення цього AI-інструменту ми виявили, що він може бути корисним при створенні інтуїтивно зрозумілих і комфортних інтерфейсів. Тому в цій статті ми вирішили розповісти, які саме завдання UI/UX-дизайнер вже зараз може делегувати штучному інтелекту, аби підвищити ефективність своєї роботи.

Створення текстового контенту

Дизайнерам часто доводиться генерувати вміст для новонаведених блоків. Наприклад, це можуть бути описи товарів, публікації в блогах та інше. І якщо раніше для цієї мети доводилося обходитися безглуздим «рибним» текстом чи банальним копіпастом, то зараз це завдання можна доручити штучному інтелекту. Для цього просто задайте ChatGPT потрібну тему та вкажіть точну кількість слів, а потім скопіюйте цільовий та цілком осмислений контент.

Створення UX-брифів та кейсів

Починаючи працювати над новим проєктом, дизайнер може попросити ChatGPT самостійно створити UX-бриф, чим полегшить собі життя. Крім того, ШІ можна використовувати для проведення тематичних досліджень і при формуванні власного портфоліо. В останньому випадку досить поставити в чаті питання з брифа, на що бот надасть всі необхідні дані і навіть виділить у них головне.

chatgpt 1

 

Контроль User Flow

При розробці інтерфейсів важливо не пропустити жоден із етапів User Flow - кроків, які має зробити користувач на шляху до досягнення мети. Попросіть ChatGPT, і він опише всі процеси у деталях, щоб ви могли перевірити свою роботу.

Наприклад, боту можна поставити таке запитання: «Який процес входу в інтерфейс користувача?». У відповідь він надасть розгорнутий опис, а якщо даних виявилося замало, просто попросіть його розповісти докладніше.

Як правильно вести діалог із ChatGPT

Коли ви ставите ChatGPT перше питання, AI створює нову гілку діалогу і кожен наступний запит буде всередині неї. У кожній гілці може бути необмежена кількість питань, при цьому штучний інтелект аналізує всю розмову і точно визначає контекст, тому ви завжди буде отримувати тільки релевантну інформацію.

Щоб краще пояснити, як це працює, наведемо практичний приклад. На початку діалогу ви можете поставити запитання «Що таке UX-дизайн?», а після відповіді написати «Розкажи про це детальніше». ChatGPT проаналізує попереднє листування з цієї гілки і зрозуміє, що ви маєте на увазі під фразою "UX-дизайн", а отже надасть потрібну відповідь.

Почати новий діалог можна в будь-який час - для цього достатньо вибрати відповідну опцію меню інтерфейсу.

chatgpt 4

 

Запитуйте поради щодо роботи

ChatGPT - це досить розумний співрозмовник, тому ви можете сміливо з ним радитись з робочих питань. Наприклад, ви можете запитати "Як побудувати кар'єру у сфері UI/UX-дизайну", або "Як дизайнеру збільшити свій рейт" і так далі.

chatgpt 2

 

Обробка досліджень

Часто буває так, що під час дослідження ви отримали надто великий та об'ємний текст, у якому важко орієнтуватися. У такому разі ви можете звернутися до ChatGPT та попросити його узагальнити. Бот вивчить матеріал, а потім надасть його стислу версію із зручною структурою, маркерами і навіть виділить найважливіші моменти.

Генерація ідей

ChatGPT буде дуже корисним для тих, хто веде власний блог. Неважливо про що ви пишете - про дизайн, про життя або будь-які інші речі, бот допоможе згенерувати велику кількість цікавих ідей для постів і навіть самі пости, які згодом ви зможете додати в контент-план.

 

Створення електронних листів

Не знаєте як сформулювати повідомлення по email - попросіть ChatGPT допомогти. Штучний інтелект легко створить впливовий текст на будь-яку тему: з проханням підняти зарплату, віддати вам якийсь проєкт або з привітанням колеги. Ну або як мінімум ви отримаєте хорошу базу, яку залишиться лише трохи «докрутити» на власний розсуд.

 

chatgpt 3

 

Завершення

ChatGPT – це революційний інструмент, який допоможе швидше створювати контент, проводити дослідження та навіть генерувати ідеї та концепції для ваших проєктів.

Використовуйте цю технологію, щоб збільшити свою ефективність.