1080

Чому Flutter – найкращий вибір для запуску вашого мобільного додатку?

Mobile development

При запуску мобільного додатка у бізнесу завжди є вибір - створити нативні продукти для IOS та Android, або віддати перевагу кросплатформовій розробці. У першому варіанті потрібно задіяти більше ресурсів, у тому числі фінансових, а в другому можна не тільки заощадити, а й прискорити вихід додатку на ринок.

Однією з найбільш затребуваних кросплатформових технологій на ринку по праву вважається Flutterкомплект засобів розробки та фреймворк від Google, що базується на мові Dart. У цій статті пропонуємо обговорити, чому він настільки хороший, і чому саме Flutter обирають багато світових брендів, таких як Alibaba, Philips та BMW.

Чому для розробки свого проєкту варто вибрати Flutter

Flutter є відмінним вибором для більшості додатків. Він пропонує швидку розробку, платформонезалежність, підтримує гаряче перезавантаження і «з коробки» надає великий пакет готових віджетів, призначених для створення унікальних інтерфейсів. Пропонуємо розглянути основні переваги фреймворку трохи докладніше.

Нативні інтерфейси

Як ми вже говорили, Flutter надає широкий набір готових віджетів і полотен. Їх можна з легкістю редагувати та налаштовувати під власні потреби, що заощаджує велику кількість часу та зусиль, а також знижує вартість виробництва додатків.

Усі віджети Flutter поділяються на дві основні категорії:

  • Material Design – стиль Android.
  • Cupertino – стиль Apple.

 

Завдяки цьому розробники отримують можливість створювати зручні інтерфейси, які практично не відрізняються від нативних.

Більш того, Flutter має набір бібліотек та інструментів, які роблять кастомізацію віджетів максимально гнучкою і, в той же час, забезпечують високу продуктивність продукту. Але про це поговоримо трохи згодом.

Зниження витрат

Кросплатформенність та відкритий вихідний код Flutter дозволяють значно скоротити витрати, пов'язані з технічною реалізацією мобільних додатків. Разом з цим фреймворк має велику бібліотеку коду та підтримує зміни в режимі реального часу, що робить його практично незамінною технологією для створення MVP – мінімально життєздатного продукту та тестування бізнес-ідей.

Висока швидкість розробки

Flutter оснащений функцією Hot Reload, яка помітно прискорює виробництво програм. За фактом, гаряче перезавантаження за частки секунди сканує файли, перезавантажує джерела, виконує компіляцію та перезбирає віджети. Відповідно, розробник може у режимі реального часу відстежувати свої зміни і не витрачає час на ручне збереження та перезапуск вихідного коду.

Зменшення часу тестування

При нативній розробці створюється дві окремі програми - окремо для iOS і Android, а Flutter використовують одну кодову базу для роботи в операційних системах. На практиці це означає, що QA-інженерам потрібно тестувати лише один продукт, а відповідно це забирає набагато менше часу.

Для прискорення роботи тестувальники можуть використовувати функцію Hot Reload, про яку ми писали вище. Вона полегшує пошук помилок та оптимізує процес усунення помилок.

Підтримка Google Firebase

Будь-який Flutter-проєкт можна легко підключити до Firebase — хмарної бази даних від Google, яка виступає як надійне сховище мультимедіа і дозволяє виконувати розробку мобільних додатків без використання сервера.

Firebase також постачає інструменти для прискорення виробництва програм, роботи з машинним навчанням, ведення аналітики та отримання звітів про помилки.

Повторне та спільне використання коду

У фреймворку Flutter передбачена можливість спільного використання вихідного коду — причому одночасно для операційних систем iOS та Android, що дозволяє розробникам ефективніше діяти в команді.

Крім цього, фрагменти коду на Flutter легко можна використовувати повторно, необмежену кількість разів. Це значно знижує операційне навантаження на фахівців і даємо їм можливість виводити програми на ринок набагато швидше.

Можливість роботи з 2D-анімацією

Flutter надає два інструменти для ефективної роботи з двовимірними анімаціями - Flutter 2D Flare та Flame 2D Game Engine, що може бути особливо корисним при запуску кросплатформових мобільних ігор.

Висновок

За даними Statista, Flutter є найбільш популярною та затребуваною технологією для створення кросплатформових мобільних додатків — на 2021 рік йому віддавали перевагу понад 42% розробників, і ця цифра постійно зростає. За останніми даними, з використанням фреймворку було створено близько 500 000 проєктів, до яких увійшли цифрові продукти найбільших світових брендів.

Це ми до того, що зараз більшість компаній націлені на швидкість та ефективність. Для них важливим є швидкий запуск, мінімальні інвестиції та висока продуктивність проєктів, і саме ці можливості надає Flutter. А отже, зараз саме час розпочати вивчення фреймворку.

У лабораторії SPACE LAB можна вивчити Flutter повністю безкоштовно. Ми відбираємо найбільш цілеспрямованих та мотивованих кандидатів, надаємо теоретико-практичний курс, менторство досвідчених Flutter-розробників, а для найуспішніших студентів – гарантуємо можливість подальшого працевлаштування до компанії AVADA MEDIA.

Щоб не пропустити набір на новий потік, слідкуйте за новинами на нашому сайті та підписуйтесь на блог SPACE LAB у Telegram-каналі.