1755

Дорожня карта - як стати Android-розробником у 2023 році

Розробка на Android

Близько 72% мобільних пристроїв працюють на операційній системі Android, а це близько 3 мільярдів гаджетів! Ну і звичайно кожен смартфон буквально напханий різними додатками, за допомогою яких можна дивитися серіали, замовляти їжу або просто спілкуватися з друзями.

Це ми до того, що попит на Android розробників зараз просто колосальний. Тому якщо ви шукаєте перспективний напрямок для розвитку в IT-індустрії, то Android mobile developer — чудовий вибір. А щоб спростити освітній процес ми підготували дорожню карту, яку можна використовувати як покрокову інструкцію в навчанні.

👨🏻‍💻 Вибір мови програмування

Перше, що потрібно зробити початківцю Android-розробнику - вибрати мову програмування, яку він освоюватиме. Тут є два варіанти - Java та Kotlin.

Весь час існування цих мов йшли суперечки у тому, яка з них краща. І навіть коли в травні 2019 року компанія Google офіційно оголосила Kotlin кращою для Android-розробки, ці протиріччя не вщухли. Ми вважаємо, що вибирати варто ту мову, яка буде зручна особисто вам, але щоб бути справедливими розглянемо плюси та мінуси кожної із них.

🚀 Java

Більшість з існуючих додатків на Android написані саме на Java, і навряд чи власники цих проєктів планують переписувати свій софт на Kotlin. До того ж, UI операційної системи Android написаний саме цією мовою, що дає свої переваги.

Мові Java вже майже 30 років, у неї величезне ком'юніті, безліч бібліотек і готових модулів. Це означає, що якщо в ході розробки ви зіткнетеся з проблемою, то зможете з легкістю знайти рішення. З мінусів мови варто відзначити громіздкий синтаксис, а відповідно написання коду займе більше часу та сил програміста.

🚀 Kotlin

Kotlin молодша мова, проте вона розвивається досить стабільно та передбачувано, а головне — орієнтована саме на Android-розробку. У той же час вона використовує JVM - Java Virtual Machine, через що її складно назвати повноцінною альтернативою, хоч вона і займає окрему нішу.

До плюсів Kotlin можна віднести те, що її синтаксис дозволяє писати програми набагато швидше, про що ми говорили вище. Крім того, він набагато менше залежить від версії Android у порівнянні з Java 8, що значно спрощує розробку.

А от якщо говорити про комьюніті, то тут Kotlin значно поступається. Зіткнувшись із проблемою вам доведеться добре попрацювати, щоб знайти рішення в Мережі. Більше того, навіть офіційна документація мови нерідко написана з огляду на Java.

Наприклад розглянемо, як відбувається присвоєння тексту полю без бібліотек:

На Java:

final TextView helloTextView = (TextView) 
findViewById(R.id.text_view_id); 
helloTextView.setText("Any text");

На Kotlin:

helloTextView.text = "Any text"

🟣 Початок роботи

Щоб почати роботу потрібно встановити та розібратися з Android Studio. Ця IDE знадобиться незалежно від того, яку мову програмування ви вибрали на попередньому кроці.

Після цього можна почати знайомство з мовою програмування. До речі, Kotlin і Java — це об'єктно-орієнтовані мови, тому вам варто освоїти принципи ОВП, вивчити структури даних, синтаксис та алгоритми, а потім закріпити отримані знання на практиці.

Рекомендуємо також завантажити систему автоматичного складання Gradle, оскільки при ручному складанні проєктів вам потрібно буде самостійно вказувати потрібні бібліотеки та фреймворки, а це процес досить трудомісткий.

🟣 Система контролю версій

У реальних проєктах над програмою рідко працює один програміст. Найчастіше, щоб прискорити виробництво у цьому процесі задіяна ціла команда фахівців, тому без системи контролю версій (VCS) вам точно не обійтися.

По суті, VCS - це програмний інструмент, який дозволяє повідомляти про всі зміни, які ви вносите в код та керувати ними. Це мінімізує ризик виникнення помилок та конфліктів, а також дає змогу відновити код у разі виникнення проблем.

Найчастіше для контролю версій Android-розробники використовують Git. Вивчіть його основні можливості та команди, а потім підберіть веб-сервіс для хостингу проєктів та попрактикуйтеся працювати з репозиторіями.

android studio1

 

🟢 Android Architecture

Використовуючи в роботі патерни розробки, ви зможете значно підвищити якість коду, зробите його більш читабельним і масштабованим. Тому буде не зайвим ознайомитися з принципами хоча б основних із них:

  • MVP - Model View Presenter.
  • MVI - Model View Intent.
  • MVVM - Model-View View-Model.

🟢 Робота з мережею

Розрізняють кілька підходів до побудови мережевої взаємодії – REST, SOAP, RPC, GraphQL.

Як показує практика, найчастіше розробникам доводиться працювати з REST, тому вам потрібно обов'язково вивчити його базові концепції і, зрозуміло, це закріпити на практиці.

🔵 Робота з базою даних

В операційній системі Android є дві основні бази даних – це Sqlite (Room) та Realm.

Оскільки Room просувається компанією Google, у реальних проєктах ви часто працюватимете саме з нею. Для розробників-початківців буде достатньо ознайомитися з нею хоча б на базовому рівні, і потім поступово поглиблювати свої знання.

🔵 Робота з багатопоточністю

Багатопотоковість дозволяє значно підвищити продуктивність програми за рахунок одночасного використання двох і більше потоків даних.

В Android існує три основні підходи до багатопоточності - це Thread, RxJava та Kotlin Coroutines, і щоб стати Android-розробником вам потрібно обов'язково їх освоїти як мінімум на базовому рівні.

✅ Завершення

Сьогодні в Мережі є безліч інформації для самостійного навчання, але якщо ви хочете побудувати освітній процес максимально ефективно запрошуємо вас на курси Android-розробника в лабораторію 🚀 SpaceLAB.

Ми надаємо весь необхідний обсяг теоретичних знань, практичні завдання, менторство та стажування на реальних проєктах. Навчання відбувається повністю безкоштовно, а після його завершення найкращі студенти отримують запрошення на роботу до AVADA MEDIA.