2226

Дорожня карта: як вивчати Vue.js у 2023 році

Навчання Frontend

Почнемо з того, що Vue.js - це JavaScript-фреймворк з відкритим вихідним кодом, який використовується для розробки інтерфейсів і веб-додатків. Він вирішує завдання представлення та значно спрощує роботу з бібліотеками. До того ж, на відміну від аналогів, Vue.js може поступово впроваджуватися, що однозначно можна віднести до його плюсів.

Насправді Vue.js є досить простим у вивченні, але тут є нюанс — щоб знання не виявилися поверхневими, освітній процес має проходити послідовно і за планом. Якщо ви розпочинаєте навчання у 2023 році, рекомендуємо дотримуватися дорожньої карти, яка описана в цій статті.

vue js road1

 

З чого розпочати навчання

Насамперед відвідайте офіційний сайт Vue.js, який доступний українською та англійською мовами. Це першоджерело всієї інформації, де ви знайдете відповіді на більшість питань, що виникають під час навчання. Зіткнувшись із труднощами — насамперед звертайтеся сюди.

Після цього можна переходити до вивчення інструментів та технологій, які вам знадобиться освоїти для роботи з фреймворком. Про них говоримо далі.

 

Інструменти збирання

З головного – рекомендуємо добре освоїти менеджери пакетів npm та Yarn. Вони автоматично визначають комплекс операцій для кожного окремого пакета і запускають установник одночасно з потрібними параметрами, що спрощує життя розробникам.

Крім того, буде не зайвим освоїти Vite - альтернативу Vue CLI, здатну використовувати однофайлові компоненти без попереднього складання бандлів, що досить зручно.

Стилізація

Це базові знання, які стануть у нагоді в роботі будь-якому frontend-розробнику. Тут варто зосередитися на освоєнні препроцесорів Sass/SCSS та PostCSS, фреймворку Tailwind та, само собою, однофайлових компонентів.

 

ws_tailwind-completion-for-pseudo-class-variants_dark

 

Управління станом

Щоб ефективно працювати з фреймворком, вам потрібно чітко розуміти, що таке стан компонентів у Vue.js. Також рекомендуємо освоїти Composition API – спосіб визначення компонентів, який дає можливість зберігати реактивність змінних у загальних фрагментах програмного коду.

 

08052022

 

Перевірка типів

Разом із зростанням проєкту збільшується ризик отримати помилки, пов'язані з перевіркою типів даних. Для перевірки типів одразу в усьому додатку існує кілька інструментів, наприклад, у деяких випадках для цього підійде TypeScript, в інших – актуальнішим буде PropTypes.

Вам як розробнику потрібно вміти використовувати різні підходи і розуміти, який і коли краще використовувати.

API

Робота з API не вимагає додаткових пояснень. Тут вам знадобиться освоїти:

  • GraphQL
  • REST
  • Relay
  • Axios
  • Apollo.

Приклад:

props: {
  title: String,
  likes: Number,
  isPublished: Boolean,
  commentIds: Array,
  author: Object,
  callback: Function,
  contactsPromise: Promise // або ін. конструктор
}

Маршрутизація

Фреймворк Vue.js має офіційну бібліотеку маршрутизації — Vue Router, яка досить зручна у використанні. Її особливість у тому, що вона додає поточний маршрут до кожного компонента, і все, що вам потрібно для цього зробити, — вказати this.$route всередині потрібного компонента.

До плюсів Vue Router можна віднести:

  • модульну конфігурацію;
  • прокручування сторінок, що настроюється;
  • можливість анімування переходів уявлень;
  • зручний контроль навігації.

На посаді фронтенд-розробника вам доведеться часто використовувати цю бібліотеку в повсякденній роботі, тому рекомендуємо заглибитися в її вивчення.

Бібліотеки утиліт

OpenGL, або скорочено GLUце графічна бібліотека утиліт, що є надбудовою специфікації OpenGL.

Тут є досить багато варіантів для освоєння, серед яких Lodash, Day.js, Ramda та RxJS.

Тестування

Використання автоматизованих тестів допоможе створювати складні програми та дозволить запобігти виникненню непередбачених помилок. Для виконання модульних тестів фреймворк Vue.js має власну офіційну бібліотекуVue Test Utils, з якою ми дуже радимо ознайомитися.

Для тестування end-to-end (E2E) можна використовувати такі інструменти, як Selenium, Cypress і Cucumber.js.

Інтернаціоналізація

Інтернаціоналізація, або i18n у розробці програмного забезпечення – це процес планування та створення програм так, щоб вони були адаптовані для користувачів з усіх можливих регіонів. Для цього завдання Vue.js має спеціальний плагін Vue I18n, який дозволяє з легкістю інтегрувати функції локалізації в будь-який додаток.

Десктоп

Якщо ви маєте намір використовувати Vue.js для розробки нативних десктопних програм, рекомендуємо звернути увагу на фреймворк Electron. Він був створений командою GitHub на платформі Node.js і, напевно, стане в нагоді для вирішення таких завдань.

Серверний рендеринг (SSR)

Для створення швидких та продуктивних програм на Vue.js, рекомендуємо освоїти серверний рендеринг, він же SSR. Якщо порівнювати відмальовку на сервері з традиційною SPA, то перша має дві вагомі переваги:

  1. Покращена SEO-оптимізація, оскільки пошукові роботи зможуть бачити сторінку повністю.
  2. Точніші таймінги відображення контенту (TTI), що особливо актуально при повільному інтернеті.

Щоб поринути у SSR, ви можете вивчити мінімалістичний фреймворк Nuxt.js. Він постачає з коробки не лише серверний рендеринг, а й безліч додаткових можливостей — маршрутизацію, поділ коду та інше.

Висновок

Щоб стати затребуваним frontend-розробником у 2023 році, вже недостатньо знати тільки Vue.js і пов'язані з ним інструменти. Тому ми включили в дорожню карту та інші найбільш затребувані технології, з якими ви напевно зіткнетеся при роботі з реальними проєктами.

Якщо ви хочете поринути у світ фронтенду, отримати актуальні знання, практику на реальних проєктах та можливість працевлаштування – запрошуємо вас на курси Vue.js у лабораторії SpaceLAB.

Слідкуйте за нашим блогом, де ми заздалегідь повідомляємо про відкриття нових наборів!