2454

Яка мова використовує Flutter і що в ній особливе

Про Flutter

Flutter - це набір засобів розробки від Google, який дозволяє спеціалістам створювати сучасні кросплатформні мобільні програми IOS та Android з мінімальними витратами часу. Програмістам достатньо створити єдину кодову базу, яка надалі компілюватиметься окремо на кожній ОС без будь-яких програмних доробок.

Програми, створені на Flutter, мало чим поступаються нативним у плані продуктивності, при цьому їх розробка обходиться бізнесу значно дешевше. Це дає технології практично безмежні можливості розвитку, завдяки чому вона, незважаючи на відносну «молодість», успішно відвойовує частку ринку React Native.

На Flutter було створено багато програмних продуктів великих корпорацій, таких як Google Ads, Alibaba, Ebay і Cryptomaniac, що говорить про спроможність і поширеність технології.

Яка мова програмування використовує Flutter

Попри поширене переконання, сам по собі Flutter не є мовою програмування, а для створення програмного забезпечення він використовує Dart. Це мова, що інтерпретується, яка також як і SDK була створена корпорацією Google.


Реліз Dart відбувся ще восени 2011 року, проте суттєва популярність прийшла до нього дещо пізніше — у 2017 році, коли було анонсовано бета-версію Flutter. Вже в 2021 році в Google повідомили про майбутній вихід Flutter 2, через що інтерес до Dart піднявся на новий рівень.


Сьогодні Dart активно використовується для розробки різних програмних продуктів, у тому числі серверних, десктопних, мобільних і веб-додатків. Відмінна риса мови полягає в тому, що написаний на ній код компілюється в байтовий код JAVA, і на машинному рівні фактично не відрізняється від нативного, що відкриває перед розробниками необмежені можливості.

Особливості мови Dart

Dart має безліч переваг. Розглянемо основні з них докладніше:

  •     Гнучкість

На мові Dart розробники можуть писати програмний код, який згодом можна буде запустити на будь-якому пристрої і без будь-яких обмежень.

  •     Підтримка юніт-тестування

Dart оснащена усіма необхідними інструментами для модульного тестування, завдяки чому розробникам та QA-інженерам не потрібно використовувати сторонні бібліотеки чи фреймворки.

  • Висока продуктивність

Софт написаний мовою Dart, найчастіше, працює швидше навіть у порівнянні з програмами JavaScript. При цьому він містить велику колекцію бібліотек та фреймворків, які суттєво прискорюють процес продакшену.

  • Використовує компіляцію AOT та JIT

Унікальна здатність Dart у тому, що вона може обробляти як попередню, так і своєчасну компіляцію. У режимі AOT код може бути перетворений системою у свій машинний код, а JIT-компіляція значно прискорює продакшн.

 

  • Гарна документація

Як і інші продукти Google, мова програмування Dart має якісну документацію, яка дозволяє розробнику швидко знайти відповіді на питання, які можуть виникнути в процесі реалізації ПЗ.

  • Відкритий вихідний код

Редагувати вихідний код мови Dart може будь-хто, без будь-яких обмежень, завдяки чому він постійно вдосконалюється та розвивається за рахунок ком'юніті.

  • Стабільність

Будучи об'єктно-орієнтованою мовою, Dart має підтримку успадкування, інтерфейсів та додаткових функцій типізації. Це робить її стабільною технологією, яка підходить для розробки високонавантажених програм.

  • Легкість у вивченні

За всіх своїх переваг, Dart відносно легка у вивченні. Наприклад, щоб писати на ній код, будь-якому JavaScript-розробнику достатньо ознайомитись із базовими принципами мови. Завдяки цьому ком'юніті Dart швидко росте та розвивається.