4779

ТОП-10 фреймворків JavaScript у 2023 році

JavaScript-фреймворки

JavaScript - це найбільш популярна на ринку мова програмування. Вона підтримує кілька парадигм - функціональну, ОВП та імперативну, а також забезпечує повну інтеграцію з версткою та серверною частиною веб-додатку. Спочатку JS створювалась виключно для роботи на стороні клієнта, але згодом стала успішно застосовуватись і для реалізації backend-частини.

На даний момент основою розробки JavaScript є фреймворки. По суті, це спеціалізовані бібліотеки, які містять готові фрагменти коду для вирішення стандартних завдань. Це означає, що при створенні софту програмістам не потрібно витрачати час на рутинні процеси, а відповідно розробка ПЗ проходить набагато швидше, вимагає менших зусиль і вкладень.

У цій статті ми розглянемо 10 найпопулярніших фреймворків JavaScript у 2023 році, їх призначення, особливості та головні переваги.

React JS

Лідерство серед JS-фреймворків, безумовно, належить React.js. Серед інших бібліотек він виділяється досить широкою функціональністю, а його головне призначення — розробка інтерфейсів користувача. Крім того, React.js вважається дружнім до SEO, що робить його пріоритетним при створенні сайтів.

До плюсів React.js можна віднести:

  1. Наявність різнопланових елементів, які можна використовувати повторно.
  2. Кросплатформність.
  3. Присутність інструментів для аналітики та аналізу.
  4. Простота у освоєнні.

З мінусів React.js можна виділити лише необхідність ручного оновлення та відсутність комплексності. До того ж, він не є утилітарною технологією, а отже, може використовуватися тільки в комплексі з іншими фреймворками.

Vue JS

Наступним за популярністю є фреймворк Vue.js. Як і React, він має кросплатформність, завдяки чому ідеально підходить для розробки сайтів, програмного забезпечення та SPA-додатків.

До його переваг також можна віднести:

  • Великі можливості для опрацювання UI.
  • Наявність вбудованих інструментів для роботи з анімаціями CSS.
  • Широка функціональність.
  • Простота пошуку помилок та дебагу.

В цілому, Vue.js стане відмінним вибором як для створення невеликої односторінкової програми, так і для розробки складних високонавантажених систем. Щодо недоліків, то головний із них — це відсутність основних плагінів.

Angular

Angular є кращим середовищем для розробки інтерфейсів користувача на JavaScript в компанії Google, і не випадково. На відміну від попередніх фреймворків, він чудово справляється з передачею даних із сервера в клієнтську частину, а також надає найкращі можливості для об'єднання JavaScript із HTML та CSS.

Для написання додатків на цьому фреймворку використовується TypeScript - розширений набір JS, який має той же синтаксис, але підтримує статичну типізацію та класи. Також з плюсів Angular варто виділити можливість миттєвого пошуку помилок у коді, прогресивний API та здатність працювати з даними фреймворків на різних ОС.

У той же час Angular має досить складну структуру, через що його використовують далеко не всі розробники. Але загалом — це чудове середовище, яке точно варто освоїти.

Node.js

Node.js – це найпоширеніша програмна платформа, яка робить JS мовою загального призначення. Він був створений на основі Google Chrome JavaScript Engine, і значно розширює можливості фронтендової мови, дозволяючи використовувати її не тільки для розробки інтерфейсів користувача, але і для створення повноцінних серверних додатків.

По суті, Node.js це не фреймворк, а середовище виконання. Але все-таки ми вирішили включити його до цього списку.

Він переводить JS-код в машинний код - набір прямих інструкцій для комп'ютера, що не потребує додаткової інтерпретації, що, зрештою, дуже позитивно впливає на продуктивність продукту.

Розглянемо коротко основні плюси Node.js:

  • Надає неблокуючу модель введення/виводу.
  • Дає можливість використовувати одну мову для фронтенд- та бекенд-частини.
  • Економічно витрачає пам'ять.
  • Легко взаємодіє зі всіма популярними базами даних.

Незважаючи на всі плюси, Node.js стане не найкращим рішенням для розробки систем з об'ємними обчислювальними процесами. У той же час він чудово підійде для створення ресурсів, які потребують насиченого обміну даними. Тому при додаванні платформи в технологічний стек проєкту потрібно чітко розуміти її можливості, сильні та слабкі сторони.

Ember JS

Це інтерфейсний JavaScript-фреймворк, який можна сміливо використовувати для створення мобільних, десктопних та веб-застосунків. Одна з головних його переваг полягає в гнучкості, яку забезпечує величезна кількість доповнень — уже зараз їх налічується понад 10 тисяч.

Також Ember.js з коробки постачає готові шаблони для інтерфейсів, за допомогою яких можна створювати приголомшливі UI і, при цьому, писати мінімум коду.

Розглянемо ще кілька переваг Ember.js:

  • Безперебійна підтримка URL-адрес.
  • Мінімальний розмір DOM.
  • Висока стабільність.
  • Підтримка Sass/Less, CoffeeScript, Handlebars та інших технологій.

Svelte JS

Svelte.js має вже вбудоване реактивне ядро і може стати прекрасною альтернативою популярніших React і Vue. По суті, він надає ті ж можливості, але в зручнішому форматі - Svelte завантажує в клієнт вже готовий для виконання код, а не переводить функції код у самому браузері. Як наслідок, швидкість розробки додатків значно зростає.

На даний момент у Svelte.js досить скромна екосистема, що значно ускладнює пошук рішень у разі виникнення проблем. Через це програмістам доводиться самостійно занурюватися у вивчення всіх тонкощів роботи з фреймворком. Але в іншому Svelte.js – чудовий вибір.

Preact

Preact — це менш популярний аналог React, і, по суті, є його полегшеною версією. Preact використовує той же Modern API, віртуальний DOM, контекст та хуки, проте пропонує більш просту реалізацію та приголомшливу швидкість. Власне, це і зробило його цілком затребуваним на ринку.

Ось деякі особливості Preact, про які слід знати:

  • Він значною мірою сумісний з React.
  • Має якісну документацію.
  • Має офіційний інтерфейс командного рядка.
  • Містить свій власний набір додаткових функцій, повністю незалежних від React.

Основні проблеми фреймворку Preact пов'язані зі слабким ком'юніті. На даний момент він ще не дістався вершини своєї популярності, тому при виникненні проблем у написанні коду, розробникам майже напевно доведеться шукати рішення самостійно.

BackBone JS

Backbone.js — досить легкий фреймворк з гарною документацією, який використовується для створення ефективних інтерфейсів користувача. Його головною особливістю можна назвати велику кількість готових блоків, що поставляються з коробки, які можна використовувати за бажанням - в основному, це різні моделі, маршрутизатори і точні уявлення.

Якщо говорити про переваги Backbone.js, їх досить багато:

  1. Моделі фреймворку легко прив'язуються до серверної частини програми.
  2. Поділяє бізнес-логіку та логіку UI.
  3. Надає хорошу організацію та структуру для розробки веб-додатків.
  4. Надає розробникам можливість вибору архітектури.
  5. Має велику кількість готових розширень.

Як і інші кадри, Backbone.js не можна назвати ідеальним. Його основні недоліки - відсутність точного блоку контролера і досить низький рівень взаємодії з користувачем для великих структур даних.

Polymer

Polymer був створений і підтримується компанією Google, і має всі витікаючі переваги - першокласна документація, велика спільнота і відмінні технічні можливості.

Для цього фреймворку розробка веб-сторінок не є межею можливостей. Polymer також може використовуватися для реалізації програмного забезпечення для десктопних та мобільних пристроїв, що робить його практично універсальним інструментом. Однак головна причина його популярності – це можливість створення високорівневого UX-дизайну. По факту, функціональності Polymer буде цілком достатньо для вирішення більшості frontend-завдань, і його використання значно скоротить перелік фреймворків, які будуть потрібні для успішної роботи.

До недоліків фреймворку можна віднести низьку продуктивність на мобільних пристроях і необхідність створення окремих компонентів для кожного окремого браузера.

Next JS

Фреймворк Next.js основний на React і підтримує всі його переваги. При цьому він оснащений додатковими функціями попереднього рендерингу, такими як SSR і SSG, що дозволяє створювати веб-додатки з покращеною продуктивністю та відмінним користувальницьким досвідом.

Плюсів у Next.js справді багато:

  • Швидке завантаження даних.
  • Підтримує експорт статичних файлів.
  • Вбудована підтримка маршрутизації, CSS, JSX та TypeScript.
  • Спрощене додавання плагінів для швидкого налаштування фреймворку відповідно до потреб розробників.

Щодо недоліків, то їх у Next.js практично немає. Єдиний значущий мінус - це те, що він є повністю самостійним фреймворком, а значить використовує конкретні методи та набори інструментів, які розробники обов'язково повинні використовувати у своїй роботі.

Висновок

Більшість сучасних веб-застосунків розробляються не на чистому JavaScript, а на фреймворках. І на те є причини, адже вони дозволяють випускати продукти набагато швидше і вимагають менше витрат з боку розробників.

У той же час потрібно розуміти, що ідеального фреймворку просто не існує. Тому, щоб стати затребуваним розробником, вам з великою ймовірністю доведеться освоїти відразу кілька популярних JS-бібліотек. Зрештою, це дасть вам можливість підбирати оптимальний технологічний стек для кожного конкретного проєкту.