4333

ТОП-11 найпопулярніших IT-спеціальностей у 2023 році - яку вибрати?

Стабільний заробіток, можливість працювати з будь-якої точки світу, де є підключення до інтернету та найкращі на ринку умови праці – всі ці переваги роблять роботу IT привабливою для багатьох людей. Тому кількість охочих спробувати свої сили у цьому напрямку постійно збільшується, але є питання — яку спеціальність обрати?

Насправді оцінити поточну ситуацію на ринку IT та вибрати сферу з найкращими перспективами та зарплатою — завдання не найпростіше, особливо для новачків. Щоб допомогти вам визначитися, в цій статті ми вирішили розглянути спеціальності, які будуть користуватися попитом не тільки в 2023 році, але і в найближче десятиліття.

Що потрібно знати про IT-ринок в Україні

Перш ніж розпочати основну тему, розглянемо поточну ситуацію на українському ринку IT у 2022 році. Для цього звернемося до статистики.

За даними аналітиків з Opendatabot, сфера IT стала єдиним в Україні бізнес-напрямком, який показав зростання у 2022 році - за період січень-травень на цілих 27%. Це можна пояснити тим, що айтішники не прив'язані до конкретного місця роботи і цілком здатні виконувати завдання навіть за умов, коли вони були змушені тимчасово залишити свою країну, а більшість інших бізнесів стоїть на паузі.

Ще одне цікаве дослідження Opendatabot демонструє значне збільшення експорту ІТ-послуг за перші 8 місяців 2022 року – на 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Крім того, у серпні 48% всього українського експорту послуг належало саме ІТ-індустрії.

Промовисто ситуацію на ринку ІТ також відображає статистика Djinni — популярного українського ресурсу з анонімного пошуку роботи: на 18 779 відкритих вакансій є лише 52 405 потенційних кандидатів. При цьому чим більше у спеціаліста досвіду, тим легше йому знайти роботу:

  • серед кандидатів без досвіду фіксується 75,25 відгуків на вакансії;
  • у кандидатів з досвідом 1 рік – 31,36 відгуків;
  • 2 роки - 12,39 відгуків;
  • 3 роки - 5,76 відгуків;
  • 5 років - 4,1 відгуків.

Для новачків відкрито справжній сезон «голодних ігор», але в міру того як ви набиратиметеся досвіду — ваші шанси на працевлаштування почнуть суттєво підвищуватися.

Як справи на світовому ринку IT

За даними дослідження, проведеного популярною системою питань та відповідей Stack Overflow, у 2022 році найбільш поширеними напрямками в ІТ є:

  1. Електронна комерція - сюди входить розробка онлайн-магазинів, софту для операцій та транзакцій, що здійснюються через інтернет та інше.
  2. Фінтех – оптимізація фінансових послуг компаній.
  3. Мобайл-девелопмент - створення програм для смартфонів на Android і iOS.
  4. Медіа.
  5. Технології у сфері медицини – програмне забезпечення для підвищення якості медичних послуг.
  6. Геймдев - розробка ігор для різних платформ, включаючи мобайл, ПК, консолі та інше.

Крім того, в дослідженні представлена статистика про найпопулярніші ІТ-напрямки:

  • На першому місці - full-stack: універсальний спеціаліст, здатний розробляти і серверну та клієнтську частини додатків.
  • Друге місце – backend: розробка серверної частини проекту.
  • Третє місце – frontend: розробка клієнтської частини.
  • Четверте місце – desktop or enterprise: розробка настільних рішень та додатків для бізнесу.
  • П'яте місце – mobile: розробка мобільних додатків.

Високий попит також відзначається у напрямках DevOps, хмарних технологіях, адмініструванні баз даних та QA.

До десятки найбільш затребуваних мов програмування, за версією Stack Overflow, увійшли:

  • JavaScript — найширше використовується в Інтернеті, який може застосовуватися для реалізації frontend і backend-частин.
  • HTML/CSS — технології для верстки сайтів та веб-застосунків.
  • SQL — мова запитів, яка використовується для роботи з базами даних. Є обов'язковим для backend-розробників, адміністраторів баз даних та багатьох інших спеціалістів.
  • Python — одна з найбільш затребуваних серверних мов, якою можна писати сайти, десктопні програми, програмувати ML, штучний інтелект і багато іншого. При цьому він відрізняється максимально простим синтаксисом, схожим на повсякденну мову.
  • TypeScript — статично скомпільована мова заснована на JavaScript, яка по суті є її еволюцією.
  • Java - одна з найбільш стабільних, гнучких і універсальних мов зі зворотною сумісністю, яка незмінно входить до всіх топ-10 мовних опитувань. Він може запускатися на всіх платформах, де є віртуальна машина Java (JVM) - тобто практично скрізь, а також є нативною мовою для Android.
  • Bash/Shell.
  • C# - об'єктно-орієнтована мова, яка найчастіше застосовується в геймдеві. Зокрема, він підтримується одним з найпопулярніших ігрових двигунів – Unity.
  • C++ — ще одна ООП-мова, яка дозволяє працювати з даними на низькому рівні і вручну управляти розподілом пам'яті, що дає досвідченим розробникам можливість вичавлювати максимум із «заліза» і робити дуже продуктивний софт.
  • PHP — мова користується великою популярністю в розробці настільних та веб-додатків, якою працює щонайменше 68% всіх сайтів у світі.

Потрібно додати, що Stack Overflow — це не єдиний майданчик, що становить рейтинги мов, і в інших джерелах дані можуть дещо відрізнятися. Однак у топ-10, найчастіше, входять одні й ті самі технології, і змінюється лише їхня позиція у цьому списку.

11 найбільш затребуваних IT-спеціальностей у 2023 році

Ми проаналізували поточну ситуацію на ринку та відібрали список IT-професій, які точно будуть потрібні ще довгий час. Впевнені, що багатьом це допоможе підібрати для себе високооплачувану спеціальність з гарними кар'єрними перспективами, в якій справді захочеться розвиватись.

Frontend Developer або фронтенд-розробник

Frontend – це клієнтська частина програми, яка розробляється відповідно до готових дизайн-макетів і виконує роль сполучної ланки між користувачем та сервером. До фронтенд-розробки належить реалізація зовнішнього вигляду програмного забезпечення, елементів навігації, анімацій та іншого.

Найчастіше в розмовах про фронтенд і бекенд мають на увазі саме веб-розробку, але на практиці це також відноситься до виробництва десктопних і мобільних додатків.

За даними аналізу StackOverflow Developer Survey 2022, про який ми докладно писали вище, технології HTML, CSS і JavaScript, що становлять ядро фронтенду - досі перебувають у тренді і використовуються більшістю розробників.

Також варто додати, що ресурси для пошуку роботи в IT-індустрії містять велику кількість вакансій у сфері frontend-девелопменту. На тому ж Djinni, який ми вже розглядали, на даний момент опубліковано близько 1400 пропозицій у напрямку JavaScript/Frontend, тоді як на спеціальності, пов'язані з C#/.NET, Java та Python припадає лише 678, 884 та 514 вакансій відповідно. Дані були взяті на момент написання статті, тому зараз можуть дещо відрізнятися. Проте вони чудово демонструють актуальний попит на IT-фахівців.

Таким чином можна з упевненістю сказати, що, як мінімум, у найближчий рік фахівці в галузі фронтенд-розробки все ще будуть потрібні ринку, і ви зможете легко знайти свою першу роботу в цьому напрямку.

Backend Developer або бекенд-розробник

Якщо frontend — це про інтерфейс користувача, то backend-розробка спрямована на реалізацію серверної частини мобільних, настільних та веб-додатків. На цьому боці вибудовується взаємодія з базами даних, формується обчислювальна логіка та програмно-апаратна частина — тобто все те, що знаходиться «під капотом» програмного забезпечення та забезпечує його коректне функціонування.

В арсеналі бекендера є безліч мов програмування, включаючи:

  • Python;
  • PHP;
  • JavaScript, а точніше – платформа Node.js;
  • Java;
  • С/С#/С++;
  • Ruby.

Якщо говорити про популярність фронту і бека, то потрібно сказати, що жоден інтерфейс користувача не існує сам по собі і потребує надійної серверної частини. Обидва ці напрями йдуть пліч-о-пліч і тісно пов'язані, тому перспективність спеціальності backend-розробника більш ніж очевидна.

Full-stack developer

Фулстек-розробник - це універсальний фахівець, який вміє писати користувальницьку та серверну частину програмного забезпечення.

Не секрет, що роботодавці особливо цінують фахівців, які можуть виконувати одразу кілька завдань, у даному випадку – створювати і frontend, і backend-частини. Відповідно зарплата у них дещо вища, ніж у вузькоспрямованих розробників, а попит на ринку праці — вищий.

Mobile Developer або мобільний розробник

Мобільна розробка для операційних систем Android та iOS - це відносно молодий напрямок, який займає одну з основних позицій в IT-індустрії.

Також слід зазначити, що розробками мобільних девелоперів користуються не лише власники смартфонів та планшетів, але й власники смарт-годин, електронних книг та багатьох інших гаджетів, без яких важко уявити життя сучасної людини.

Стек технологій, які використовуються фахівцями цього напряму, досить великий. Основні з них:

  • мови Java та Kotlin - для розробки на Android;
  • мови Objective-C та Swift - для IOS;
  • фреймворк Flutter і мова Dart - для кроссплатформенної розробки.

CyberSecurity або спеціаліст з комп'ютерної безпеки

Разом із зростанням IT-галузі зростає попит і на фахівців, які забезпечують її захист. Саме це і є основним напрямом діяльності фахівців із кібербезпеки.

У сфері забезпечення безпеки є кілька основних відгалужень. Наприклад, ви можете зосередитися саме на захисті IT-інфраструктури та вибудовуванні надійної оборони, або стати пентестером — фахівцем, який за допомогою методів хакерів перевіряє вразливості систем. Також у вас є можливість стати Security Analyst або Risk Compliance Specialist, які відповідно займаються аналізом та ризиками.

Говорячи простими словами, сфера CyberSecurity відкриває багато можливостей, і тут кожен фахівець зможе знайти застосування своїм талантам. Щоб досягти успіху, вам знадобляться серйозні аналітичні здібності, уважність і стресостійкість.

DevOps-інженер

DevOps — це методологія, що є симбіозом розробки та системного адміністрування, завданням якої є підвищення частоти випуску релізів. Для якісного виконання своїх обов'язків DevOps Engineers також повинні вміти використовувати хмарні технології та навички автоматизації IT-інфраструктури.

Якщо говорити простими словами, то DevOps-інженери – це розробники-сисадміни. І оскільки на ринку дуже цінуються мультизадачні фахівці, зарплати в цьому напрямі одні з найвищих в ІТ.

Як основну мову програмування DevOps-фахівці використовують Python. Це пов'язано з його гнучкістю, багатозадачністю, підтримкою великої кількості спеціальних пакетів та багатьма іншими перевагами.

Database Administrator або адміністратор баз даних

Бази даних використовуються практично у всіх комерційних організаціях, наприклад, для зберігання картотеки пацієнтів, інформації про клієнтів, успішності студентів та інших цілей.

Відповідно, існує велика потреба у фахівцях, які вміють грамотно обслуговувати БД та супутню інфраструктуру, а також підвищувати їхню ефективність.

Основні завдання адміністратора баз даних, або скорочено DBA, виглядають так:

  • проектування баз даних;
  • складання основних вимог до БД;
  • реалізація;
  • використання, керування доступом та забезпечення безпеки баз даних.

З технологій вам знадобиться знання мови запитів SQL, як мінімум однієї СУБД, наприклад Microsoft SQL Server, а також навички системного адміністрування.

QA-Engineer або фахівець із забезпечення якості

QA-Engineer займається тестуванням та виявленням несправностей у програмному забезпеченні, які могли бути допущені розробниками на різних етапах продакшену.

На ринку праці такі фахівці стабільно мають високий попит. Це не дивно, адже перед виходом на ринок кожне програмне забезпечення обов'язково проходить кілька ітерацій тестування, що дозволяє виявити більшість помилок ще до того, як продукт потрапить до рук кінцевого користувача.

Існує два види тестувальників:

  • Manual QA Engineer – виконують тестування вручну.
  • Automation QA Engineer використовують у своїй роботі інструменти автоматизації, включаючи спеціальні програмні скрипти, розроблені спеціально для тестування конкретного проекту.

Якщо говорити про оплату праці, то Automation QA Engineer заробляють більше, але обсяг обов'язків у них значно ширший.

Вважається, що QA-Engineer — це найпростіший шлях в IT-індустрію, але треба розуміти, що і конкуренція тут набагато вища, особливо якщо говорити про фахівців-початківців. Тому для отримання першої роботи доведеться докласти чимало зусиль.

Project Manager або менеджер проектів

В IT-індустрії спостерігається серйозний дефіцит на талановитих менеджерів-управлінців, здатних налагодити ефективну взаємодію всередині команди та доводити продукт до релізу з урахуванням термінів, обмеженості ресурсів та всіх вимог замовника.

До обов'язків проджект-менеджера входить:

  • планування реалізації завдань;
  • проектування та розстановка пріоритетів;
  • контроль строків та роботи, виконаної технічними фахівцями;
  • ведення комунікацій усередині команди та з клієнтом;
  • швидке вирішення проблем, що виникають під час розробки проекту.

Насправді, щоденну роботу PM можна описати популярним виразом: «як білка в колесі». Йому часто доводиться затримуватися понаднормово, вести не завжди прості переговори та стежити за дедлайнами. Але якщо це ваша стихія, ви любите перебувати в центрі подій і маєте організаторські здібності, то робота проджектом стане ідеальним вибором.

Data Scientist

Це фахівець, основне завдання якого полягає у видобуванні корисної інформації з великого масиву даних для комерційних, наукових та інших цілей.

Data Scientist зобов'язаний:

  • мати розвинене аналітичне мислення;
  • вміти користуватися математичним апаратом, включаючи математичну статистику та моделювання;
  • вміти програмувати, переважно мовою Python;
  • розбиратися в різних базах даних, включаючи реляційні та нереляційні.

Вже більше 10 років професія Data Scientist вважається однією з найперспективніших і найвищих оплат в IT-індустрії, і ця тенденція збережеться як мінімум протягом 2023 року.

Data Analyst

На відміну від Data Scientist, який орієнтується більше на прогноз, Data Analyst працює з готовими даними. Робота такого фахівця менш технічна, і полягає у збиранні, аналізі, інтерпретації та візуалізації результатів у вигляді звіту.

У той же час, щоб ефективно виконувати покладені на нього завдання, Data Analyst має добре володіти мовами Python, SQL та іншими інструментами, необхідними для обробки інформації.

Для яких спеціальностей необхідно добре знання англійської мови

Володіння англійською істотно спростить навчання IT-спеціальностей, а для деяких напрямів без нього взагалі не обійтися.

Високий рівень, як мінімум, Upper Intermediate, необхідний фахівцям, які безпосередньо спілкуються з клієнтом, а це Project Manager, Customer Success Manager, Sales Managers, техліди та вища ланка керівництва IT-компанії.

Рівень Upper Intermediate+ необхідний технічним письменникам та фахівцям з роботи з даними, такими як Data Scientists та Data Analyst.

Для звичайних розробників цілком достатньо рівня Intermediate. Це дозволить без проблем читати технічну документацію та значно спростить навчання, якщо ви тільки на початку цього шляху. Однак зупинятись на цьому рівні не потрібно. Вкрай бажано прагнути Upper Intermediate і вище, оскільки добре знаючи англійську ви зможете легко взаємодіяти з іноземними ресурсами, що є невід'ємною частиною роботи девелопера, а також обмінюватися досвідом з іноземними колегами.

До речі, за даними порталу DOU, володіння англійською позитивно впливає на зарплату розробника і допомагає йому швидше просуватися кар'єрними сходами.

Висновки

Як і в попередні роки, провідними напрямками в IT-галузі залишаються Web-, Enterprise-і Mobile-розробка. QA-інженери, як і раніше, затребувані, але тут спостерігається серйозна конкуренція, особливо якщо говорити про фахівців-початківців. Також на ринку праці мають попит DevOps-інженери, але тут конкуренція суттєво нижча — в середньому 3,7 відгуку на одну вакансію, станом на осінь 2022 року.

Робота в IT — це насамперед стабільність та впевненість у майбутньому. Навіть зараз, внаслідок ковідної кризи та наступного нападу на Україну, більшість айтішників зберегли місце роботи. При цьому рівень доходу тут залишається стабільно високим, а подекуди навіть збільшується. Тому, якщо ви вирішили збудувати кар'єру в індустрії інформаційних технологій — обирайте оптимальний для себе напрямок, і нехай вас нічого не зупиняє на шляху до своєї мрії!